Honung är nyttigt

Bina hämtar nektar från blommorna. Den omvandlas till honung i bikupan. För att få ihop nektar till ett halvt kilo honung måste bina besöka tre till fyra miljoner blommor. Det motsvarar en flygsträcka på två varv runt jorden.

I Sverige finns det 12.000 biodlare som producerar cirka 4.000 ton honung per år, men vi konsumerar mer än dubbelt så mycket, varför importen är betydande. Medelskörd i Sverige är omkring 30 kg per bisamhälle och år.

Honungens färg och smak beror på vilka blommor bina besökt. Ljung ger mörk honung med kraftig smak. Raps, hallon och maskros ger en ljus och mildare honung.

Honung är bättre än vanligt socker då den innehåller mer fruktsocker. Det ger en jämnare blodsockernivå och tas lättare upp av kroppen. Honung innehåller dessutom bakteriedödande ämnen, vilket gör att en sked honung då och då är utmärkt vid förkylning. Honung innehåller också ämnen som påskyndar läkningen av sår.

Honung har i tusentals år använts som livsmedel och läkemedel.

Idag efterfrågas livsmedel av hög kvalitet, producerade i samklang med naturen. Den friska, rika, svenska floran och biodlarens varsamma hantering ger en honung med oöverträffad smak och kvalitet.